Over ons

Joke Venmans

Initiatiefnemer en begeleidster van de activiteiten

In de natuur kom ik thuis, kan ik aarden, vind ik mijn natuurlijke flow en heb ik altijd kunnen helen van de uitdagingen die het leven met zich meebrengt. De natuur is mijn anker in het leven en daar ben ik dankbaar voor.

Talloze studies wijzen echter uit dat de natuur op iedereen een positieve helende invloed heeft. Ook al zijn veel mensen de natuurverbinding een beetje kwijt geraakt, ze voelen wel nog vaak dat verlangen en er zijn veel verschillende manieren om die verwondering en verbinding te herstellen of te verdiepen. Meer en meer mensen vroegen me om hen hierbij te helpen, zowel op gebied van kennis als meer gevoelsmatig. Doorheen mijn leven werd dit steeds duidelijker mijn missie.

Als klein kind nam mijn vader me vaak mee naar het bos, de bergen en in de kano op de rivieren. We kampeerden om de mooiste plekjes. Daar werd dit zaadje geplant en ik gaf het weer door aan mijn kinderen. Samen met mijn jongste zoon, Dries begeleid ik sinds 2019 de natuurkampjes tijdens de schoolvakanties en geven we de verwondering, ecologische inzichten en liefde voor de natuur weer door aan de volgende generatie.

Sinds 2003 werk in als natuurgids in het Milieu en Natuurcentrum Heempark. Zowel activiteiten in klasverband als natuurkampjes op woensdagnamiddag. Ik studeerde af als herboriste (2005), doceerde de opleiding fytotherapie in de Wellnessacademie en geef regelmatig kruidenworkshops en wildplukwandelingen. Als wellnesscoach (2009) heb ik me bekwaamd in mindfulness, yoga, aromatherapie, gezonde voeding, massages, holistic pulsing en andere ontspannende en vitaliserende stromingen die helpen om de verbinding met je innerlijke natuur te herstellen.

Verder werk ik sinds 2017 ook voor Velt (Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren) als ecologische siertuin en moestuin lesgever. Ik begeleid vooral samentuinen en schooltuinen. Het is altijd een wondertje om zowel de tuin als de mensen die er samen in werken te zien openbloeien.

Dries Venmans

Begeleider van natuurkampen en gezinssurvivals

Na 9 jaar zelf mee deel te nemen aan de Groene Gaaien, de natuur verbindende activiteiten op woensdagnamiddag in het Heempark, begeleid ik nu mee tijdens de natuurkampjes waar we verwondering, ecologische inzichten en liefde voor de natuur doorgeven aan de volgende generatie. Ik vond het altijd fijn dat we zelf ideeën voor activiteiten mochten aanbrengen en in overleg onze eigen flow daarin mochten volgen. Het inspireert me om samen op die manier te begeleiden.

Ook bij de gezinssurvivals zet ik me graag in om families op een speelse avontuurlijke manier in verbinding te brengen met de natuur.

Caroline Smeets

Voorzitter van de VZW en begeleidster kinderkampen en gezinssurvivals

Onze natuur monitoren Niels, Nore, Marthe, Kaat en Kato

Begeleiders van natuurkampen